Declarația SAF-T: Ghidul contribuabilului bine informat

Declarația 406 SAF-T preocupă contribuabilii români, indiferent de categoria din care fac parte. Complexitatea acestei raportări fiscale este dată atât de necesitatea adaptării sistemelor interne de date, costurile implicate, deficitul de personal instruit în acest scop, cât și de dificultățile care țin de partea operațională și de corectitudinea datelor existente la nivelul companiei.
Începând cu ianuarie 2022, în România, contribuabilii depun la ANAF un tip de raportare ce include atât informații de natură fiscală cât și contabilă, și anume Declarația Informativă 406 sau SAF-T.
ANAF a ales transformarea digitală și automatizarea sistemelor prin intermediul raportării SAF-T. Contribuabilii români pot trimite raportarea SAF-T sub forma Declarației informative D 406, care poate fi generată automat cu ajutorul sistemului informatic digital ERP (Enterprise Resource Planning). Scopul principal al SAF-T este acela de a standardiza transferul de informații între autoritățile fiscale și contribuabili, oferind avantaje ambelor părți implicate.
Adoptarea tehnologiei poate asigura trimiterea corectă a informațiilor financiare și poate reduce obstacolele din calea conformității legislative.
Soluția performantă TeamApps ERP este configurată pentru raportarea SAF-T, conform reglementărilor legislative ce au intrat în vigoare din ianuarie 2022.
CE este SAF-T
SAF-T - Fișierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax) reprezintă o obligație declarativă pentru contribuabili și reprezintă standardul internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale.
Această modificare legislativă a apărut la inițiativa Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ca o metodă de colectare a datelor financiar-contabile, care să ofere avantaje atât autorităților fiscale, cât și companiilor.
SAF-T este deja implementat în mai multe țări din Europa, iar începând cu 1 ianuarie 2022 există și în România. Formatul ales pentru țara noastră este unul complex, întrucât presupune raportarea tuturor informațiilor contabile, financiare și fiscale referitoare la tranzacțiile derulate de firme.
CE informații se raportează în SAF-T
SAF-T sau Declarația informativă 406 cuprinde 5 module: registrul jurnal, creanțele (AR), datoriile (AP), mijloacele fixe și inventarul. Practic, elementele care vor trebui raportate sunt: date despre furnizori, clienți, facturi de achiziție / de vânzare, plăți, mișcări de bunuri, active, produse, solduri conturi contabile etc.
Registrul jurnal, creanțele, respectiv datoriile se vor depune în mod regulat (în concordanță cu perioada de depunere a declarațiilor de TVA ori trimestrial, în cazul companiilor care nu au cod de TVA).
În ceea ce privește datele referitoare la mijloacele fixe acestea se vor transmite o dată pe an până la depunerea situațiilor financiare, iar informațiile legate de inventar vor fi transmise doar la solicitarea autorităților fiscale.
Exista trei tipuri de Declarații 406 SAF-T:
-
Declarația SAF-T lunară sau trimestrială (în funcție de perioada de raportare aplicabilă fiecărui contribuabil)
-
Declarația SAF-T anuală (Active)
-
Declarația SAF-T la cerere (Stocuri)
Prin raportarea SAF-T se urmărește o creștere a vizibilității operațiunilor contribuabililor precum și o eficacitate și productivitate crescute în realizarea controalelor fiscale asistate electronic de către autorități. Practic, se vor raporta aproape toate datele înregistrate în ERP către ANAF.
Automatizează raportarea SAF-T și ai parte de cele mai importante beneficii pentru compania ta. TeamApps ERP este softul tău digital de preluare date, validare, generare și depunere a Declarației 406.
CINE este obligat să depună SAF-T
Declarația 406 se depune în format electronic, prin intermediul serviciului public digital “Servicii online – depunere declarații” al ANAF.
Data de la care a intrat în vigoare raportării SAF-T la ANAF, în funcție de categoriile de contribuabili este:
-
Contribuabili mari – de la 1 ianuarie 2022
-
Contribuabili mijlocii – de la 1 ianuarie 2023
-
Contribuabili mici – începând cu 1 ianuarie 2025
În prima etapă, ianuarie 2022, depunerea Declarației 406 a fost obligatorie pentru contribuabilii mari, în care s-au încadrat peste 3000 de companii din România.
Ulterior, din ianuarie 2023, raportarea SAF-T a devenit obligatorie pentru contribuabilii mijlocii. Peste 15 000 de companii conform listei publicate recent pe site-ul ANAF), stabiliți după aceleaşi criterii ca și în cazul marilor contribuabili, au depus Declarația 406.
Pentru restul companiilor care nu se încadrează în listele de contribuabili mari sau mijlocii, așa numiții contribuabili mici, termenul de referinţă pentru depunerea D406 este ianuarie 2025, ca de altfel şi pentru contribuabilii nerezidenţi înregistraţi doar în scop de TVA în România.
Integrează ACUM raportarea SAF-T pentru compania ta cu TeamApps ERP, softul tău performant digital de preluare date, validare, generare și depunere a Declarației 406.
CUM se generează Declarația D406 – SAF-T
SAF-T este un fișier în format electronic, de tip XML, care conține informații financiare extrase automat din sistemele contribuabililor, exportate și stocate într-un format standardizat.
Principalele informații care vor fi raportate prin Declarația informativă 406 vizează conturile contabile/Registrul Jurnal, clienți, furnizori, informații specifice despre taxe, produse, stocuri, înregistrări contabile la nivel de tranzacție sau plăți, mișcări de bunuri sau alte tranzacții cu active.
Pentru Declarația informativă D406 transmisă cu erori identificate de ANAF și pentru care a fost comunicată recipisa ce semnalează erorile în cauză, contribuabilul va face din nou raportarea SAF-T către ANAF corectată. Nu este admisă transmiterea unor corecții parțiale prin transmiterea doar selectivă a înregistrărilor sau câmpurilor corectate pentru cele care au prezentat erori.
Tocmai pentru a se evita aceste posibile erori, un soft ERP permite gestionarea simplificată și generarea automată a Declarației 406 SAF-T, ajutând firmele din România să respecte cerințele legislative în vigoare.
Pentru a raporta eficient și corect informațiile necesare în declarația SAF-T, apelează la TeamApps ERP personalizat pentru business-ul tău, care simplifică procesul pentru compania ta.
Avantajele raportării SAF-T la ANAF printr-un soft performant
Generarea fișierului SAF-T către ANAF prin intermediul unui soft potrivit cum este cel dezvoltat de Team First Software, va aduce următoarele beneficii contribuabililor. Schimbul electronic de date contabile nu a fost niciodată mai simplu ca până în prezent dacă beneficiezi de soluția potrivită.
Cel mai mare avantaj al implementării unui soft ERP pentru raportarea SAF-T este simplificarea procesului de raportare fiscală din compania ta. Dar, vorbim de asemenea de o mulțime de alte avantaje pentru orice contribuabil:
-
Procesarea și prelucrarea datelor pentru a se adapta cu exactitate formatului cerut de autoritățile fiscale (ANAF).
-
Reducerea erorilor umane. Există peste 260 de câmpuri obligatorii care trebuie completate de către contribuabili pentru depunerea Declarației informative D406.
-
Transformarea datelor în fișierul XML prin intermediul unei soluții software performante.
-
Încărcarea documentelor aferente raportării SAF-T în portalul autorităților fiscale, în forma dorită, în cel mai scurt timp.
-
Simplificarea procedurilor de colectare a datelor fiscale în format electronic.
-
Lizibilitatea datelor indiferent de sistemul din care provin.
-
Automatizarea datelor esențiale pentru control, procedura de inspecție fiscală devenind astfel mai puțin împovărătoare (se va reduce timpul petrecut de inspectorii fiscali la sediile contribuabililor), iar rambursarea de TVA va fi posibilă într-un timp mai scurt.
-
Conformarea fiscală pentru îndeplinirea cerințelor de obținere a informațiilor de la serviciile de inspecție și prelucrarea acestora.
-
Reducerea costurilor pentru personal specializat care ar trebui să se ocupe de adaptarea datelor în formatul cerut de autorități.
Raportarea SAF-T este o procedură complexă care necesită extragerea unor date specifice. Sunt necesare mapări și configurări privind planul de conturi, conturile client și furnizor, tipuri de taxe, unități de măsură, alte nomenclatoare (Conturile IBAN, adrese, monede, coduri de județ, coduri de țări etc).
Amenzile pentru nedepunerea sau depunerea incorectă/incompletă a Declarației 406 sunt:
-
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a declarației SAF-T se sancționează cu amenzi între 1.000 lei – 5.000 lei
-
Depunerea incorectă ori incompletă a fișierului standard de control fiscal se sancționează cu amenzi între 500 lei – 1.500 lei
Specialiștii în ERP Team First Software te pot ajuta cu o soluție performantă, intuitivă, integrată complet cu alte sisteme ale companiei, ce permite exportarea și trimiterea cu ușurință, oricând ai nevoie, a fișierului XML predefinit solicitat de către autoritățile fiscale române, în formatul necesar pentru a fi validat de software-ul ANAF.
Soluția performantă TeamApps ERP te ajută să centralizezi toate datele și să generezi automat Declarația SAF-T fără erori.